dijous, 29 d’octubre del 2009

El dengue i la segona guerra mundial

Les tropes japoneses, angleses i nord-americanes van sofrir els estralls d'aquest mal, especialment en les selves tropicals del Pacífic Sud. En aquest teatre de guerra, la mortalitat va ser molt elevada per aquesta causa i quan no produïa la mort causava suficients estralls com per a afectar les operacions militars.

Es més, escreu que la culpable que el dengue s'hagi espargit pel món, és la Segona Guerra Mundial, que la va convertir en global, a mesura que les tropes es traslladaven per diferents parts del món, duent el virus i al mosquit amb ells. Justament la pandèmia, epidèmies en diferents parts del globus, van començar després de la guerra, cap a 1950.

dilluns, 26 d’octubre del 2009

L'inici del dengue

Avuí he trobat una informació interessant sobre el descobriment de la malaltia, en el moment en que ens vem començar a donar compte de que el dengue existia.

Aparentment, la primera gran epidèmia d'una malaltia semblant al Dengue va ser descrita entre 1779 i 1780 en tres continents: Àsia, Àfrica i Amèrica del Nord. No obstant això, descripcions de quadres clínics semblants existeixen en una Enciclopèdia Xinesa de la Dinastia Chin (265-420 d. C.). Un fet interessant és que els antics xinesos ja pensaven que la malaltia estava relacionada a insectes voladores associats a l'aigua. El terme "dengue" es va originar a Amèrica entre 1827 i 1828, arran d'una epidèmia en el Carib que cursava amb febre, artralgias i exantema. Els esclaus provinents d'Àfrica van identificar a aquesta entitat patològica com dinga o dyenga, homònim del swahili "Ki denga pepo" que significa ataqui sobtat (enrampada o sotrac) provocat per un "esperit dolent" .